Creëer verkoeling in je eigen tuin

Na de winter verlangen we er allemaal naar, lekkere warme zomerse dagen. De dagen waarbij we in de ochtendzon met een bak koffie en een krantje kunnen opstarten en tot in de late uurtjes borrelen en eten in de tuin. Heerlijk! Maar de zomers worden warmer en krijgen vaker te maken met hittestress. Op hele warme dagen is het dan ook fijn om verkoeling te hebben in de tuin. Graag geven wij je een aantal tips om verkoeling te creëren in eigen tuin. En wist je dat zelfs een koele woning begint in de tuin?
Na de winter verlangen we er allemaal naar, lekkere warme zomerse dagen. De dagen waarbij we in de ochtendzon met een bak koffie en een krantje kunnen opstarten en tot in de late uurtjes borrelen en eten in de tuin. Heerlijk! Maar de zomers worden warmer en krijgen vaker te maken met hittestress. Op hele warme dagen is het dan ook fijn om verkoeling te hebben in de tuin. Graag geven wij je een aantal tips om verkoeling te creëren in eigen tuin. En wist je dat zelfs een koele woning begint in de tuin?

 

Vroeger deden ze het al

Rondom de boerderijen stonden vroeger veel bomen, heesters, borders vol verschillende planten en soms ook nog een flink gazon. Het had een functionele waarde (zoals de vruchten van de bomen) het had een sierwaarde, maar het zorgde er ook voor verkoeling. De bomen beschermde het voorhuis tegen het teveel aan direct zonlicht en de wind  (ook in de winter) en het groen was (en is) koeler dan steen.

Een koele tuin is een groene tuin

Stenen en tegels kunnen heel warm worden. Het materiaal en kleur trekken de warmte aan, houden het vast en weerkaatsen het. Bovendien kan regenwater niet weg na een flinke regenbui (en die nemen ook meer en meer toe). Beperk daarom de verharde oppervlakte en geef meer ruimte aan groen. Een koele tuin is een groene tuin. Des te meer bomen, heesters en klimplanten, des te meer natuurlijke schaduw. Bedek tevens de bodem van de border met vaste planten. Waar de zon niet bij kan, daar warmt het ook niet zo snel op!

Daarbij kun je door het planten van bomen, dakbomen, heesters, leilindes en klimplanten een fijne schaduwplek bij het terras of zitje creëren. Een schaduwplek met sfeer, natuurlijk, passend bij de tuin. Naast een schaduwwerking ogen bijvoorbeeld dakbomen speels en een tikje eigenwijs, zorgen bomen voor een hoogtewerking in de tuin en een spannender zichtveld.

Bomen, planten en heesters trekken ook vogels en insecten aan, wat weer goed is voor de biodiversiteit, win – win dus!

Plant ook bomen

Wist je dat het onder een boom tot wel 5 graden koeler kan zijn dan in de zon? Een boom geeft schaduw, maar laat ook water via zijn bladeren verdampen en stuurt daarmee de warme lucht de hoogte in. Onder de kruin van de boom verzamelt zich dan lucht die laag tegen de grond hangt en die is veel koeler. Denk maar eens aan die hangmat onder de boom!

Een grote boom kan zorgen voor schaduw op het dak van je woning en je dak neemt een enorm oppervlakte van je woning in beslag. Als je dus kunt zorgen voor een koeler dak, dan zorg je automatisch ook voor een koelere woning. Heb je een plat dak, dan kun je ook kiezen voor een sedumdak. Dit werkt verkoelend en slaat het regenwater op.

Water in je tuin

Water absorbeert warmte en verdampt, dit zorgt voor een verkoelend effect. Als een boom de lucht aanzuigt die van over een vijver of waterloop komt, dan zal het nog koeler zijn in de schaduw van die boom.

Een frisse duik is natuurlijk de beste manier om verkoeling te zoeken. Top of the bill op dit gebied is zonder meer de zwemvijver. Dit is een “zwembad”, waarbij het water op een natuurlijke wijze wordt gezuiverd. Dus zonder chloor of zout.
Heb je geen ruimte voor een zwemvijver, dan is een tuindouche even effectief en natuurlijk veel eenvoudiger te realiseren. Om ervoor te zorgen dat je tuin na een douchebeurt niet vol met water staat, zit er onder de buitendouche een infiltratiekrat waardoor het water langzaam in de grond verdwijnt.

En hoe krijg ik verkoeling op mijn balkon?

Ook wanneer je een balkon hebt, kun je een aantal dingen doen om van je balkon een groene oase te maken en om zo schaduwplekken te creëren. Liggen er tegels? Deze absorberen de warmte, probeer de bestrate oppervlakte dan ook zo klein mogelijk te houden. Zet lekker veel potten met planten neer. Laat klimplanten vanuit de pot omhoog klimmen langs draden, zo creëer je ruimte voor bloemen en zorg je voor schaduw.

Of denk eens aan een eetbare wand. Een eetbare wand is een hangend element dat je aan je muur kunt bevestigen. Kruiden, groenten en eetbare bloemen kun je erin kweken en oogsten. Omdat het aan je muur hangt neemt het maar weinig ruimte in beslag, ideaal dus wanneer je weinig ruimte hebt op je balkon.

Laat regenwater niet zomaar verloren gaan!

Tijdens de warme zomermaanden heeft het groen in je tuin regelmatig water nodig. Zonde dus om regenwater zomaar verloren te laten gaan. Vang het regenwater op in een regenton of waterpartij en gebruik het om je borders en gazon te besproeien wanneer het langere tijd niet regent.

 

Misschien ook interessant

Hoe het werkcomfort en de productiviteit van uw medewerkers kan verbeteren

Een goed ontworpen bedrijfstuin biedt meer dan alleen een mooi uitzicht. Het verlaagt stress, verhoogt de productiviteit en draagt bij aan een gezondere werkomgeving. Ontdek hoe een groene buitenruimte daarbij ook zorgt voor een professionele uitstraling die klanten en bezoekers welkom heet.

Hét belang van beplanting

Beplanting speelt een essentiële rol in elke tuin. Het biedt niet alleen esthetische waarde, maar draagt ook bij aan biodiversiteit, verbetert de luchtkwaliteit en ondersteunt de waterhuishouding. Ontdek hoe de juiste beplanting de basis vormt voor een gezonde en duurzame buitenruimte.

Hoosbui-proof!

Het is raadzaam om, bij aanleg van een nieuwe tuin, bij verandering van een bestaande tuin of bij het simpelweg willen voorkomen van wateroverlast rondom uw huis, stil te staan bij een aantal zaken en producten die de natuurlijke infiltratie vergroten.